2019. január 4. 20:56

Leválni a WordPressről

Igazából már jó 2 éve szerettem volna leszakadni a WordPress motorról és váltani valami saját fejlesztésűre, de valahogy sosem jutott rá elég időm.

Legalább hússzor nekiláttam, nagyon tudományosan, megterveztem mindent előre, lejegyzeteltem magamnak, hogy miként akarom megoldani, aztán ahogy elkezdtem programozni mindig rájöttem, hogy igazából egy új WordPress klónt írok, azt meg minek. Valami sokkal tisztább, egyszerűbb dolgot szerettem volna, ahol az egész felület a blog írásról szól és nem a SEO-ról, a formákról, a legújabb hypeok követéséről. Szimplán szövegek és képek időrendi sorát akartam megjeleníteni, ahogy azt a blog őskorában csináltuk, lassacskán 20 éve.

Mamám, de régen csinálom már ezt!

Amikor elkezdtem blogolni azt mondtam, hogy a blog írni van és nem olvasni. Aztán, ahogy elkezdett a webfejlesztés lenni a hobbim mellett a munkám is akaratlanul elkezdtem úgy csinálni, ahogy azt profin kell. Tököltem a címsorokon, a leaden, a helyesen megválasztott kategórián és címkéken. Mindettől az egész sokat vesztett az élmény faktorán. Elkezdtem nem a blogírásért írni, hanem az olvasásért.

Na, ennek vetettem most újra véget. Ez a jelenlegi blog motor nem tud seozni. Nem cél, nem lényeg. Saját alantas céljaim miatt van sitemap és rss, de ez csak az automatizálás miatt. (Az automatizálás és a statisztika készítés a másik évtizedes hobbijaim.)

Nem tudom, hogy meddig fogom megállni, hogy ezt a szimpla kis blogmotort elkezdjem pimpelni, de nem tervezem, hogy pár kényelmi funkción kívül még nagyon fejleszteném. Inkább írok, ahhoz most sokkal nagyobb kedvem van.

(Kiegészítés 2021.-ben: Csináltam magamnak előre egy jó adag teljesen felesleges munkát. Kénytelen vagyok az akkor írt cuccokat átmigrálni WordPress alá. C’est la vie…)